Levenskwaliteit

Waarom de eerste fractuur moet vermeden worden

Osteoporose is een aandoening gekarakteriseerd door een lage botmassa en een verslechtering van het botweefsel. Doordat de botten meer poreus en dus fragieler worden vergroot het fractuurrisico, zelfs na een klein trauma. Meestal zijn er geen symptomen van osteoporose tot de eerste fractuur optreedt. Breuken van de heup en/of de wervelzuil zijn vaak heel pijnlijk en leiden soms tot blijvende ongemakken en een verminderde levenskwaliteit. Heupbreuken leiden vaak tot opname in een tehuis en zijn een belangrijke oorzaak van mortaliteit bij de ouderen.

Osteoporose treft 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 8 mannen met een leeftijd hoger dan 50 jaar. De vergrijzing in Europa zal leiden tot een verdubbeling van het aantal getroffen personen met osteoporose in de volgende 50 jaar.

Osteoporose is gemakkelijk op te sporen en te behandelen. Een goede levensstijl en vroege detectie door middel van een pijnloos onderzoek van het botmineraalgehalte zijn de sleutel tot het voorkomen van de eerste breuk. Heden zijn er veelbelovende therapieën op de markt om osteoporose te behandelen. Effectieve behandeling toont aan dat de breuken met 50 % kunnen verminderd worden, zelfs al in het eerste jaar van de behandeling.

Bijlage helaas niet in het Nederlands beschikbaar.

 quality of life Download pdf